Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Nieuws Zij-instroom

AlleKansenBenut! Speerpunten 2024

Sinds 2020 zet AlleKansenBenut! zich in om zij-instromers en herintreders succesvol in te zetten binnen jeugdzorg. Voor 2024 ligt de focus van het programma op acht speerpunten.

AlleKansenBenut! kadernotitie 2024

De acht speerpunten voor 2024

1. Op weg naar beroepsregistratie

Het aantal professionals dat op weg is naar beroepsregistratie en de overstap maakt naar jeugdzorg groeit. Het traject tot SKJ-registratie is echter verwarrend.  Er ontbreken eenduidige loopbaanpaden, dit maakt het doorlopen van de benodigde route voor deze groep professionals ingewikkeld.Om hen beter te ondersteunen in het maken van een succesvolle overstap naar  jeugdzorg, moeten de huidige routes vereenvoudigd worden

AKB zet zich in om de wet- en regelgeving op dit thema uit te dagen, trajecten tot SKJ-registratie te standaardiseren (o.a. landelijke opleidingsaanbod) en het ‘werken onder verantwoordelijkheid’ verder te ontwikkelen.

2. Inzet bekwame professionals en loopbaanpaden

De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren aanhouden. Dit vraagt van jeugdzorgorganisaties om op een andere manier naar de inzet van professionals te kijken.

Sinds de start zet AlleKansenBenut! zich in om zij-instromers en herintreders welkom te heten in jeugdzorg. Nu deze beweging op gang is, groeit de behoefte aan een breder perspectief waarmee we kijken naar de inzet van professionals.

We zetten ons in om onze visie ten aanzien van kansrijke oplossingsrichtingen voor de inzet van professionals binnen jeugdzorg tot realisatie te brengen.

3. Regionale samenwerkingen

Er ontstaan steeds meer regionale samenwerkingen tussen werkgevers, onderwijsinstellingen en gemeenten. Zij formuleren gezamenlijk antwoorden op de uitdagingen in de huidige arbeidsmarkt .

Deze regionale samenwerkingen zoeken concrete manieren om groepen (nog) niet SKJ-geregistreerde professionals welkom te heten. De wijze waarop organisaties worden ingekocht en de daarbij horende financieringsvormen zijn hierin beperkend.  

We zetten ons in om deze regionale ontwikkelingen te begeleiden en verder te brengen. Samen met inkoopregio’s kijken we naar andere vormen van aanbesteden en werken we toe naar een passende vorm van financiering voor de inzet van deze nieuwe groep professionals.

4. Versterken van de beweging

Een toenemende groep zij-instromers en herintreders vindt hun weg naar verschillende functies binnen jeugdzorg. Hier behalen zij hun SKJ-registratie of gaan ze aan de slag binnen een functie waarin bekwaamheid voldoende is.

De afgelopen jaren heeft AlleKansenBenut! zich ontwikkeld tot een kenniscentrum voor de inzet van nieuwe groepen professionals binnen jeugdzorg. We ondersteunen, adviseren en inspireren – met ons deskundigenteam - organisaties, inkoopregio’s, gemeenten, kennisinstituten en ministeries. Dit doen wij kosteloos.

Deze inzet continueren we de komende periode met als doel dat steeds meer organisaties zij-instromers en herintreders welkom heten.

5. Kosten in beeld

De branche vraagt AlleKansenBenut! met enige regelmaat naar de kosten voor de inzet van (nog) niet geregistreerde professionals. Dit is geen gemakkelijke vraag. Beantwoording vraagt om een kwantitatieve duiding van werk- en levenservaring, het vergroten van diversiteit in teams en het niet (direct) kunnen invullen van openstaande vacatures.

Langdurig onderzoek naar de inzet van zij-instromers en herintreders ontbreekt, waardoor (nog) niet bekend is hoe deze groep zich, op lange termijn, binnen organisaties en de branche gaat bewegen.

We zetten ons in om - met deze variabelen als gegeven - een opzet te maken voor een flexibel businesscasemodel. Een model waar organisaties, met eigen regio- en organisatie specifieke variabelen, een eigen businesscase mee kunnen vullen.

6. Landelijke ontwikkelingen

De jeugdzorg is volop in ontwikkeling; de hervormingsagenda jeugd en het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zijn hierin twee belangrijke pijlers. Verder worden de lokale teams verstevigd en wordt er een subsidieregeling ingericht voor de sector Zorg en Welzijn gericht op arbeidsmarktvraagstukken.

Vooruitkijkend zien we dat het vakmanschap van de professionals blijvend gaat veranderen. Dat dwingt de branche om na te denken over vragen als: wat vragen wij van onze professionals en welke competenties zijn hiervoor nodig?

Vanuit AlleKansenBenut! monitoren we deze ontwikkelingen en verbinden we op de plekken waar we waarde kunnen toevoegen.

7. Begeleiding GI's en kwalitatieve monitor

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de ‘stimuleringsregeling zij-instroom GI’s 2023-2024 en 2024-2025’ beschikbaar gesteld. Deze investering van twintig miljoen euro stelt gecertificeerde instellingen (hierna: GI’s) in staat om 300 zij-instromers, herintreders of mbo-doorstromers  te begeleiden om hun SKJ-registratie te behalen.

De GI’s vormen gezamenlijk een kerngroep, die vanuit AlleKansenBenut! wordt begeleid. Een krachtig collectief waarbinnen uitwisseling van leerervaringen een plek heeft en gezamenlijk knelpunten worden opgepakt of geagendeerd.

Onderdeel van de begeleiding is de uitvoering van een tweejaarlijkse kwalitatieve monitor. Deze monitor biedt inzicht in hoe de inzet van de groep niet SKJ-geregistreerde professionals verloopt. Het identificeert knelpunten en belicht de inzet van deze nieuwe groep professionals vanuit verschillende perspectieven.

De komende periode continueren wij de begeleiding van de GI’s, de uitvoering van de kwalitatieve monitor en delen we actief leeropbrengsten met de branche.

Bekijk hier de eerste resultaten van de kwalitatieve monitor van november 2023.

8. Borging en inbedding van het programma

De beweging om zij-instromers en herintreders welkom te heten binnen jeugdzorg is landelijk op gang. 

Vanuit AlleKansenBenut! bekijken we wat er nog meer nodig is om deze beweging verder te bestendigen en duurzaam in te bedden binnen de branche. Hoe zorgen we ervoor dat alle opgedane ervaring en kennis blijvend beschikbaar blijft en nieuwe ontwikkelingen en inzichten een plek krijgen? De komende periode gaan we actief aan de slag met dit vraagstuk.

Verhalen uit de praktijk

In de afgelopen jaren zijn verschillende zij-instromers, herintreders en hun begeleiders, managers en deskundigen geïnterviewd. Deze verhalen zijn samengebracht in de verhalenbundel ‘Verhalen uit de praktijk’. Hierin wordt een inkijkje gegeven in de beweegredenen van deze nieuwe groep professionals, de obstakels die ze tegenkomen en hun motivatie en vastberadenheid om de overstap te maken.

Onze inzet

Ook in 2024 blijft AlleKansenBenut! zich inzetten om bij te dragen aan een stevige, kwalitatieve jeugdzorg, die in staat is om kinderen en gezinnen die het nodig hebben zo goed mogelijk te begeleiden.

Zij-instromers en herintreders dragen bij aan de diversiteit binnen organisaties en helpen personeelstekorten in jeugdzorg te verlagen. Jeugdzorgorganisaties erkennen deze positieve impact, maar worstelen nog vaak met hoe ze deze groep, zonder SKJ-registratie, effectief inzetten.  

Met AlleKansenBenut! helpt en ondersteunt Jeugdzorg werkt! de jeugdzorgorganisaties met inzichten, adviezen en tools. Het doel is om zij-instromers en herintreders succesvol te laten landen binnen de branche.

Alles over AlleKansenBenut!